لیست اختراعات علي سليم زاده
در دنياي امروز در حدود 900 ميليون نفر از گرسنگي رنج مي برند و بيش از 2 ميليارد نفر در معرض امراض خطرناك به سبب تغذيه نا مناسب مي باشند. به علت رشد جمعيت در سراسر دنيا پيش بيني مي شود كه در سال 2050 ميزان تقاضا براي غذاي مناسب 70 درصد رشد داشته باشد كه در نتيجه بر اساس اين پيش بيني ها در صورت پيدا نشدن راه كار مناسب، در آينده به هيچ عنوان آب شيرين مناسب براي كشاورزي و تهيه اين ميزان مواد غذايي، در دسترس نخواهد بود. سامانه هاي جديد آبياري تحت فشار به روش باراني (آب پاش هاي نيمه متحرك، متحرك) و همچنين آب رساني موضعي يا قطره اي، به كشاورزان و دولت ها القا نموده كه براي بهبود محصولات، ارتقاي زمين هاي زراعي و همچنين صرفه جويي در مصرف آب از اين روش ها براي آبياري استفاده نمايند. نوارهاي آبياري قطره اي براي انواع كشتهاي متراكم و رديفي نظير سبزيجات، صيفي جات، ذرت، گندم، علوفه، هندوانه، خيار، خربزه، گوجه فرنگي، پياز، سيب زميني، توت فرنگي، آفتابگردان، چغندرقند و پنبه استفاده مي شود. اين روش در گلخانه ها نيز قابل استفاده و داراي محاسن زيادي است. ميزان لوله مورد استفاده در مقوله كشاورزي در ايران (در حال حاضر) سالانه 300 هزار تن مي باشد كه از اين ميزان در حدود 30 هزار تن در سال مربوط به نوار هاي آبياري يك و چند بار مصرف مي باشد كه اولويت انتخاب نيز با نوار هاي يكبار مصرف است. در حال حاضر توليد كنندگان داخلي نوار هاي آبياري قطره اي از مواد اوليه خارجي و همچنين مواد اوليه داخلي استفاده مي كنند. مواد اوليه داخلي مورد استفاده، مناسب توليد نوار هاي آبياري قطره اي نيستند و استفاده از آن ها در مقوله توليد مشكلاتي از جمله خواص نا مناسب محصول، سرعت توليد پايين و افزايش هزينه هاي توليد را در پي دارد. با توجه به مشكلات موجود، شركت پتروشيمي جم بر آن شده است كه مواد اوليه مناسب جهت استفاده در توليد نوار هاي آبياري قطره اي با كيفيت مناسب و منحصر به اين محصولات را توليد نمايد كه در اين راه موفق بوده و مواد اوايه مناسب براي توليد نوار هاي آبياري قطره اي را توليد نموده است. هدف از اين ثبت اختراع معرفي اين مواد اوليه مي باشد. در اين ثبت اختراع به چگونگي سنتز پلي اتيلن با چگالي متوسط و توزيع وزن مولكولي پهن مورد استفاده در توليد نوار ها و لوله هاي آبياري قطره اي پرداخته شده است.
الياف تهيه شده از پلياتيلن گريد الياف تركيبي از خواص نرمي و لطافت، خاصيت ارتجاعي و حفظ ابعاد اوليه و انعطافپذيري را دارد. همچنين اين الياف داراي خواص مكانيكي و استحكام مناسبي بوده و در مقابل مواد شيميايي و عوامل بيولوژيكي داراي مقاومت خوبي هستند. از پلياتيلن سنگين گريدالياف ميتوان در ساخت انواع نخهاي تكرشتهاي يا چند رشتهاي، طناب، ريسمان، تورهاي ماهيگيري، لباسهاي ايمني و ضدگلوله، گوني و… استفاده كرد. با توجه به تكنولوژي و دانش فني توليد پلياتيلن فاز گازي شركت پتروشيمي جم، اين گريد پيش از اين در سبد محصولات اين شركت قرار نداشته است. در فرايند توليد پلياتيلن فاز گازي، مونومر از پايين راكتور پلياتيلن فاز گازي با فشار زيادي توسط كمپرسور مربوطه تزريق ميگردد. كاتاليست نيز از قسمت جانبي راكتور پلياتيلن فاز گازي وارد آن ميشود. ذرات پليمر تشكيل شده به برج جداكننده گاز منتقل ميگردند تا اجزا گازي واكنش كه با محصول پودري خارج شدهاند دوباره به راكتور پلياتيلن فاز گازي بازگردانده شوند. در سايكلون نيز ذرات پودري بسيار سبك كه به همراه جريان گاز حاوي اجزا واكنشدهنده گازي درون راكتور پلياتيلن فاز گازي از قسمت فوقاني آن خارج شدهاند از گاز جدا ميشوند و جريان گاز حاوي اجزا گازي واكنش به راكتور پلياتيلن فاز گازي بازميگردد. در ادامه گازهاي باقي مانده از پودر بطور كامل جدا شده و پودر خشك شده به سمت اكسترودر آميزهسازي هدايت ميشود و پس از آن گرانول توليد ميگردد. پارامترهاي فرايندي و عملياتي به گونهاي مهندسي و تنظيم ميشوند كه محصول پلياتيلن به دست آمده داراي خواص بهينه مطلوب براي استفاده در توليد طناب باشد. تنظيم شرايط فرايندي و خوراك ورودي به راكتور نكته مهم در توليد اين گريد است. كومونومرهاي مورد مصرف عبارتند از پليپروپيلن يا 1-بوتن كه در مرحله پيشپليمريزاسيون استفاده ميشود و 1ـبوتن يا 1-هگزن كه در مرحله پليمريزاسيون به راكتور تزريق ميگردد. خواص پلياتيلن مورد استفاده بايد به گونهاي مهندسي و طراحي شده باشد كه مذاب آن داراي استحكام مذاب بهينهاي باشد. بنابر مشاهدات به دست آمده از صنايع پاييندست نسبت كششي محصول توليد شده مورد بررسي در اين پژوهش افزايش چشمگيري نسبت به محصولات با كاربرد مشابه ديگر داشته و استحكام الياف و مقاومت پارگي آن بالا است.
جمعيت جهاني به سبب پيشرفت هاي به وجود آمده در زمينه هاي مختلف در حال رشد و افزايش مي باشد. اين افزايش جمعيت باعث گرديده كه نياز به مواد غذايي نيز روز به روز افزايش يابد و اين در حاليست كه سطح آب شيرين در تمامي نقاط جهان كاهش پيدا كرده و همچنين ميزان آن در بعضي از نقاط به ميزان بحراني رسيده است. در نتيجه يكي از معضلات پيش روي جوامع امروزي تامين آب شيرين براي مقاصد كشاورزي مي باشد. اين مهم جوامع امروزي را بر آن داشته تا در تامين آب جهت كشاورزي و توليد مواد غذايي بيشترين ميزان صرفه جويي را انجام دهند. سامانه هاي جديد آبياري تحت فشار به روش باراني و همچنين آب رساني موضعي يا قطره اي، به كشاورزان و دولت ها القا نموده كه براي بهبود محصولات، ارتقاي زمين هاي زراعي و همچنين صرفه جويي در مصرف آب از اين روش ها براي آبياري استفاده نمايند. نوار آبياري، نوعي از لوله هاي قطره چكان دار مخصوص آبياري قطره اي مي باشند. نوار آبياري از جنس پلي اتيلن بوده و بر خلاف لوله پلي اتيلن سخت، منعطف مي باشد كه هنگام ورود آب به آن پر ميشود و پس از پايان آبياري، مجدداً به صورت مسطح در مي آيد. نوارهاي آبياري قطره اي براي انواع كشت هاي متراكم و رديفي نظير سبزيجات، صيفي جات و ... مي توانند مورد استفاده قرار گيرند. اين روش در گلخانه ها نيز قابل استفاده است. صرفه جويي در مصرف آب و افزايش سطح زير كشت، كافي است تا در انتخاب روش آبياري قطره اي با استفاده از نوار آبياري درنگ نشود. در حال حاضر توليد كنندگان داخلي نوار هاي آبياري قطره اي از مواد اوليه خارجي و همچنين مواد اوليه داخلي استفاده مي كنند. مواد اوليه داخلي مورد استفاده، مناسب توليد نوار هاي آبياري قطره اي نيستند و استفاده از آن ها مشكلاتي از جمله خواص نا مناسب محصول، سرعت توليد پايين و افزايش هزينه هاي توليد را در پي دارد. با توجه به مشكلات موجود، شركت پتروشيمي جم بر آن شده است كه مواد اوليه مناسب جهت استفاده در توليد نوار هاي آبياري قطره اي با كيفيت مناسب و منحصر به اين محصولات را توليد نمايد كه در اين راه موفق بوده است. در اين ثبت اختراع به چگونگي سنتز پلي اتيلن سبك خطي با خواص مكانيكي و محيطي ارتقاء يافته به روش پليمريزاسيون فاز گازي مورد استفاده در توليد نوار ها و لوله هاي آبياري قطره اي پرداخته شده است.
گريد تزريقي پلي¬اتيلن سنگين در زندگي روزمره بسيار ديده مي¬شود. اين پليمر در توليد بطري¬ها، درام¬ها، ظرف زباله، ظروف خانگي و آزمايشگاهي، سبدهاي پلاستيكي و اسباب بازي كاربرد دارد. تخريب در مراحل توليد و نگهداري و نيز استفاده از اين محصول در فضاي باز يكي از شايع ترين مشكلات آنها مي باشد و مي¬تواند موجب چندين تغيير اساسي و بازگشت¬ناپذير در ساختار شده و در نهايت منجر به افت خواص فيزيكي، مكانيكي و كاهش طول عمر آن ها شود. تكنولوژي و دانش توليد پلي اتيلن سنگين در فاز گازي در پتروشيمي جم وجود دارد. بر اساس اين اختراع، پارامترهاي فرايندي و عملياتي به گونهاي مهندسي و تنظيم ميشوند كه پودر اوليه گريد تزريقي در راكتور فاز گازي توليد شود. مرحله اصلي و مهم در توليد گريد تزريقي مقاوم در برابر تابش نور مرئي و فرابنفش در انتخاب پكيج مناسب افزودني هايي است كه در مرحله گرانول سازي همراه با پودر پلي اتيلن توليد شده به اكستروژن تزريق مي شود. در اين اختراع به چگونگي انتخاب نوع و غلظت اين افزودني ها پرداخته شده است به گونه اي كه بتواند مقاومت اين محصول را در برابر تخريب محيطي افزايش دهد و در عين حال بيشترين پايداري در برابر تخريب حرارتي داشته باشد تا در مرحله گرانول سازي دچار افت خواص نشود.
اين اختراع مربوط به توليد پودر پلياتيلن سبك خطي در فرايند فاز گازي ميباشد. چسبيدن پودر به ديواره راكتورها و خطوط انتقال يكي از مشكلات اصلي اين فرايندهاست. ساييده شدن پودرها به ديواره فولادي خطوط حين حركت، با ايجاد اصطكاك و گرما، منجر به نرم شدن و ذوب پودرها و چسبيدن آنها به ديواره ها ميشود. ذرات پودر كرويتر، راحتتر منتقل شده و ذرات با شكل بيريخت تمايل بيشتري به كشيده شدن روي ديواره خطوط و ايجاد اصطكاك و گرما دارند. با تشكيل لايه نازك از پلياتيلن بر روي ديواره، به مرور ضخامت لايه تشكيل شده بيشتر شده و در نهايت منجر به توقف توليد ميشود. در اختراع حاضر سعي شده است با تنظيم بهينه دو عامل مهم ميزان مونومر واكنشدهنده در مرحله پيشپليمر كردن و دماي پليمريزاسيون در راكتورهاي فاز گازي، شرايط واكنش به گونهاي تنظيم شود تا شكل ظاهري پودر پلياتيلن بصورت كروي محفوظ مانده و انتقال آنها در خطوط براحتي انجام شده و از چسبيدن پودرها به ديواره خطوط و توقف توليد ممانعت شود.
حسگرهاي مجازي هوشمند مبتني بر مدلهاي يادگيري ماشين تحت نظارت، جهت پيش بيني بلادرنگ خواص پلي اتيلن شامل متوسط اندازه ذرات پودر، چگالي، نسبت شاخص جريان مذاب و شاخص جريان مذاب در فرايندهاي پليمريزاسيون، در اين اختراع ارائه شده است. يكي از مشكلات اساسي در صنعت پليمريزاسيون پلي اتيلن فقدان روشي جهت نظارت بلادرنگ بر ويژگي هاي كيفي پلي اتيلن توليدي در راكتورها است. عدم وجود روش مانيتورينگ بلادرنگ براي ويژگي هاي فوق الذكر، موجب كاهش قابليت كنترل كيفي محصول و نيز در مواردي منجر به توليد محصولات نامنطبق در فرايند مي گردد. در اين اختراع، حسگرهاي مجازي يا نرم (Soft-sensor) هوشمند و مبتني بر مدلهاي رگراسيون يادگيري ماشين تحت نظارت در حوزه هوش مصنوعي، طراحي و توسعه داده شده كه خواص محصول پلي اتيلني در حال توليد در پليمريزاسيون را بر اساس متغيرهاي فرايندي، پيش بيني مي نمايند.
موارد یافت شده: 6